Kawa z ajerkoniakiem

Kawa z ajerkoniakiem

Kawa z ajerkoniakiem

Czas:
15 min

Porcje
2

Składniki

  • 2 filiżanki gorącej kawy (ok. 300 ml)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Kakao/starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie

  1. Zaparz dwie filiżanki kawy w ekspresie przelewowym ZWILLING ENFINIGY.
  2. Wlej śmietankę do spieniacza do mleka ZWILLING ENFINIGY. Uruchom program zimnej pianki mlecznej. Po wytworzeniu się gęstego kremu, wciśnij przycisk zakończenia programu.
  3. Wyjmij bitą śmietanę z pojemnika Spieniacza i wstaw do lodówki.
  4. Do umytego pojemnika spieniacza do mleka wlej mleko, ajerkoniak, cukier i cynamon, następnie uruchom program ciepłej pianki mlecznej.
  5. Kawę przelej do szklanek z serii Zwilling Sorrento, zalej je mieszanką gorącego mleka z ajerkoniakiem i udekoruj bitą śmietaną. Dla dodatkowego efektu posyp tak przygotowaną kawę tartą czekoladą bądź dobrym jakościowym kakao.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty