Kwadratowa forma do wypieków Ballarini Patisserie
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Karmelowa Kostka Milionera
Karmelowa Kostka Milionera
Idealny przepis na koniec wakacji. Kostka z karmelem i czekoladą, znana też jako Kostka Milionera, to pyszny deser, który zachwyci wszystkich domowników!
Składniki (32 kostki)
- 460g masła
- 380g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 270g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700g słodzonego mleczka skondensowanego
- 90g złocistego syropu
- 2,5 łyżeczki płatków soli morskiej
- 280g ciemnej czekolady
- 60g śmietany kremówki
Przygotowanie
- Krok 1/4
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. W misce wymieszaj masło (200g), cukier (130g) oraz sól. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj żółtko. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj wymieszaną mąkę do miski z wymieszanym masłem, cukrem oraz solą, mieszając trzepaczką, dopóki całość nie zostanie dokładnie wymieszana.
- Krok 2/4
Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce do pieczenia i mocno dociśnij. Piecz w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut, dopóki skorupka nie będzie złocista. Odstaw do całkowitego wystudzenia, ok. 1h.
- Krok 3/4
W międzyczasie wymieszaj w garnku masło (260g), mleko skondensowane i syrop, a następnie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę i duś przez około 20 minut ciągle mieszając. Gdy zawartość garnka stężeje i stanie się trochę ciemniejsza, zdejmij garnek z źródła ciepła. Wymieszaj z 1,5 łyżki soli morskiej. Rozprowadź karmel dokładnie po wystudzonym cieście. Odstaw do lodówki na ok. 1h.
- Krok 4/4
Pokrój ciemną czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj z śmietanką kremówką. Rozprowadź czekoladę równo na warstwie karmelu. Posyp resztą płatków soli morskiej. Odstaw do lodówki na ok. 2h, dopóki czekolada nie stwardnieje. Wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę i serwuj. Smacznego!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwe
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas pieczenia: 25 minut
- Czas chłodzenia: 180 minut