Karmelowa Kostka Milionera

Karmelowa Kostka Milionera

Karmelowa Kostka Milionera

Idealny przepis na koniec wakacji. Kostka z karmelem i czekoladą, znana też jako Kostka Milionera, to pyszny deser, który zachwyci wszystkich domowników!

Składniki (32 kostki)

  • 460g masła
  • 380g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 270g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700g słodzonego mleczka skondensowanego
  • 90g złocistego syropu
  • 2,5 łyżeczki płatków soli morskiej
  • 280g ciemnej czekolady
  • 60g śmietany kremówki

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. W misce wymieszaj masło (200g), cukier (130g) oraz sól. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj żółtko. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj wymieszaną mąkę do miski z wymieszanym masłem, cukrem oraz solą, mieszając trzepaczką, dopóki całość nie zostanie dokładnie wymieszana.

Mieszanie składników

  • Krok 2/4

Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce do pieczenia i mocno dociśnij. Piecz w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut, dopóki skorupka nie będzie złocista. Odstaw do całkowitego wystudzenia, ok. 1h.

Wsadzanie ciasta do piekarnika

  • Krok 3/4

W międzyczasie wymieszaj w garnku masło (260g), mleko skondensowane i syrop, a następnie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę i duś przez około 20 minut ciągle mieszając. Gdy zawartość garnka stężeje i stanie się trochę ciemniejsza, zdejmij garnek z źródła ciepła. Wymieszaj z 1,5 łyżki soli morskiej. Rozprowadź karmel dokładnie po wystudzonym cieście. Odstaw do lodówki na ok. 1h.

Przygotowywanie karmelu

  • Krok 4/4

Pokrój ciemną czekoladę i roztop w kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj z śmietanką kremówką. Rozprowadź czekoladę równo na warstwie karmelu. Posyp resztą płatków soli morskiej. Odstaw do lodówki na ok. 2h, dopóki czekolada nie stwardnieje. Wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę i serwuj. Smacznego!

Krojenie ciasta w kostkę

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Czas chłodzenia: 180 minut