Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka

'Najpyszniejszy dodatek do naleśników, pankejków lub innych placków. Polecam je serdecznie, są proste i szybkie do zrobienia, a pyszne. Potrzebne jest tylko kilka składników i dobra patelnia do której karmel się nie przyklei – np. Ballarini z serii Alta Cuccina.' To słowa autorki tego przepisu, będącej jednocześnie autorką bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad'.

Karmelizowane jabłka

Składniki

  • 4 twarde jabłka,
  • 3-4 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny.

Instrukcja

Jabłka należy umyć, obrać, przekroić na pół wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na cząstki (w zależności od wielkości jabłka na 8 - 6 kawałków), skropić sokiem z cytryny. Na patelni z nieprzywierającą powłoką, rozgrzewamy olej kokosowy wsypujemy cukier, pozostawiamy go na chwilę do rozpuszczenia, wrzucamy jabłka, posypujemy je cynamonem i bardzo dobrze mieszamy. Pozostawiamy je na kilka minut na patelni aby się skarmelizowały, trzeba je jednak co jakiś czas mieszać lub potrząsać patelnią. Jabłka robią się tak szybko, że zdążycie je zrobić podczas smażenia pankejków. Jeśli macie dużą rodzinę i smażycie ogromną ilość placków, zróbcie ich większą ilość bo znikają bardzo szybko.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska