Jajecznica (po turecku)

Jajecznica (po turecku)

Jajecznica (po turecku)

Jajecznica to danie, które znamy wszyscy doskonale. Czy jednak spotkaliście się z jej turecką wersją? My jesteśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni!

Składniki (4 porcje)

  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 15 g pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki (pulpy)
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 100 g fety
  • sól, pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Obierz i posiekaj cebulę. Umyj paprykę, usuń nasiona i drobno pokrój. Oderwij liście pietruszki od łodyg i dokładnie pokrój.

Jajecznica po turecku

  • Krok 2/5

W dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj zieloną i żółtą paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj pomidory. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj płatki chilli, dokładnie wymieszaj i duś przez ok. 5 minut.

Burger z łososiem

  • Krok 3/5
  • Za pomocą łyżki zrób dziury w potrawie na patelni i do każdej wbij jajko. Duś przez ok 1 minutę, aż jajka delikatnie się zetną. Następnie mieszaj jaja okrężnymi ruchami, rozprowadzając je wokół patelni. Duś przez kolejne 5 minut, lub dopóki jajka się nie zetną. Dodaj pokruszoną fetę i udekoruj siekaną pietruszką.

    Hummus z groszku

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 20 minut