Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane

Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które Polacy kochają. Jednak często staje się ono wysocekalorycznym, ciężkim daniem. Po co tak zmieniać wspaniałe właściwości ziemniaków. Spróbuj nowego przepisu pochodzącego z bloga kulinarnego Wegannerd - bez grama mąki, smażone na tłuszczu ale nie zatopione w nim. Koniecznie wypróbuj, daj nam znać jak Ci smakują i podziel się z nami swoim ulubionym przepisem na placki ziemniaczane ale i na dodatki do nich!

Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane

Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól
  • olej do smażenia
  • śmietana sojowa lub inna roślinna
  • szczypiorek
  • 5 listków mięty

Instrukcja

  1. Ziemniaki obierz i umyj.
  2. Przygotuj miskę i tarkę. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach, nie największych ani nie tych to "pure", tylko małych oczkach.
  3. Zetrzyj również cebulę. To zdecydowanie najtrudniejsza sprawa. Płacz ile wlezie. Teraz dodaj również posiekany ząbek czosnku, chociaż nie jest konieczny.
  4. Całość posól i wymieszaj. Zostaw na około 10-15 minut.
  5. Odlej wodę powstałą w misce. Przytrzymaj jedną ręką masę ziemniaczaną i odchyl miskę. Masa bez wody będzie gęściejsza i nie trzeba będzie dodawać, żądnej mąki! Zadziała naturalna skrobia zawarta w ziemniakach. Placki dodane na wrzący olej od razu zaczną się "ścinać".
  6. Przygotuj patelnię. Nalej olej. Nie skąp, musi być około 5mm oleju lub delikatnie więcej.
  7. Olej musi być dobrze rozgrzany. By sprawdzić, czy już jest wystarczająco wrzący wrzuć po prostu odrobinę masy na placki lub listek pietruszki. Jeśli się smaży i strzela można smażyć resztę
  8. Łyżką porcjuj placki. Rozprowadź masę po patelni by placki nie były za grube. Pozostaw odległości, nie smaż ich na raz za dużo bo zaczną się dusić, a nie smażyć. Smaż na złoto z obu stron, czyli po około 3-5 minut.
  9. Usmażone placki połóż na chwilę na ręczniku papierowym by ociekły z tłuszczu.
  10. Placki jedz polane śmietaną i posypane ziłami lub z cukrem!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka