Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które Polacy kochają. Jednak często staje się ono wysocekalorycznym, ciężkim daniem. Po co tak zmieniać wspaniałe właściwości ziemniaków. Spróbuj nowego przepisu pochodzącego z bloga kulinarnego Wegannerd - bez grama mąki, smażone na tłuszczu ale nie zatopione w nim. Koniecznie wypróbuj, daj nam znać jak Ci smakują i podziel się z nami swoim ulubionym przepisem na placki ziemniaczane ale i na dodatki do nich!
Idealne, prawdziwe i najlepsze placki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól
- olej do smażenia
- śmietana sojowa lub inna roślinna
- szczypiorek
- 5 listków mięty
Instrukcja
- Ziemniaki obierz i umyj.
- Przygotuj miskę i tarkę. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach, nie największych ani nie tych to "pure", tylko małych oczkach.
- Zetrzyj również cebulę. To zdecydowanie najtrudniejsza sprawa. Płacz ile wlezie. Teraz dodaj również posiekany ząbek czosnku, chociaż nie jest konieczny.
- Całość posól i wymieszaj. Zostaw na około 10-15 minut.
- Odlej wodę powstałą w misce. Przytrzymaj jedną ręką masę ziemniaczaną i odchyl miskę. Masa bez wody będzie gęściejsza i nie trzeba będzie dodawać, żądnej mąki! Zadziała naturalna skrobia zawarta w ziemniakach. Placki dodane na wrzący olej od razu zaczną się "ścinać".
- Przygotuj patelnię. Nalej olej. Nie skąp, musi być około 5mm oleju lub delikatnie więcej.
- Olej musi być dobrze rozgrzany. By sprawdzić, czy już jest wystarczająco wrzący wrzuć po prostu odrobinę masy na placki lub listek pietruszki. Jeśli się smaży i strzela można smażyć resztę
- Łyżką porcjuj placki. Rozprowadź masę po patelni by placki nie były za grube. Pozostaw odległości, nie smaż ich na raz za dużo bo zaczną się dusić, a nie smażyć. Smaż na złoto z obu stron, czyli po około 3-5 minut.
- Usmażone placki połóż na chwilę na ręczniku papierowym by ociekły z tłuszczu.
- Placki jedz polane śmietaną i posypane ziłami lub z cukrem!
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd
Autor: Alicja Rokicka