Hummus z zielonym groszkiem

Hummus z zielonym groszkiem

Hummus z groszkiem

Hummus z groszkiem to połączenie pysznego hummusu z aromatycznym smakiem zielonego groszku.

Składniki (4 porcje)

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 puszka ciecierzycy (265 g po odsączeniu)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • kminek mielony

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Rozmroź groszek. Obierz czosnek. Umyj i wysusz kolendrę.

  • Krok 2/3

Ciecierzycę razem z zalewą, groszek, czosnek, kolendrę, sok z cytryny i oliwę włóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Uruchom program do robienia koktajli.

  • Krok 3/3

Gotowy hummus doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Odstaw na później, lub podawaj natychmiast. Podawaj z chlebem pita

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy