Herbata mrożona z czerwonych owoców

Herbata mrożona z czerwonych owoców

Herbata mrożona z czerwonych owoców

Czas:
15 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 5 łodyg melisy
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki sypanej herbaty owocowej
  • Kostki lodu (ok. 200 g)

Przygotowanie

  1. Cytrynę i pomarańczę umyj w gorącej wodzie, osusz, a następnie pokrój w plasterki. Melisę opłucz i osusz.
  2. W szklanym czajniku ENFINIGY podgrzej wodę do 100°C. W tym czasie wsyp herbatę owocową do sitka.
  3. Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, zanurz sitko z herbatą i zaparz zgodnie z zalecanym czasem. Po zakończeniu parzenia wyjmij sitko z czajnika.
  4. Kostki lodu wrzuć do karafki, np. do szklanki ZWILLING Sorrento, tak by zajmowały około jedną trzecią naczynia. Na wierzch dodaj plasterki owoców i melisę, a następnie zalej przygotowaną herbatą owocową.
  5. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby napój się schłodził, i podawaj zimny.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty