Grillowane figi z szynką parmeńską i serem Taleggio

Grillowane figi z szynką parmeńską i serem Taleggio

Grillowane figi z szynką parmeńską i serem Taleggio

Figi nie są najpopularniejszym owocem w naszym kraju, jednak w ostatnim czasie można je coraz częściej zauważyć na polskich stołach. Sprawdźcie ten pyszny przepis!

Składniki (4 porcje)

  • 150 g sera Taleggio
  • 8 średnich, dojrzałych fig
  • 3 łyżeczki musztardy figowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 4 kawałki szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Ser pokrój na małe kawałki. Umyj i osusz figi, a następnie pokrój wierzch w poprzek. Ściśnij dolną część fig, aby górna część się otworzyła. Włóż kawałek sera do otworu.

  • Krok 2/3

Ubij musztardę figową z 2 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z limonki. Zerwij rozmaryn. Szynkę pokrój wzdłuż i owiń każdy pasek wokół fig

  • Krok 3/3

Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni grillowej Staub i połóż na niej figi, umieszczając je obok siebie. Skrop musztardą figową i mieszanką rozmarynu figi i ser. Dopraw solą i pieprzem i grilluj na średnim ogniu około 8-10 min.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy