Grillowane bataty z guacamole

Grillowane bataty z guacamole

Grillowane bataty z guacamole

Czas:
25 min

Porcje
4

Składniki

  • 2-3 bataty (w zależności od wielkości)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka brązowego soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • Starta skórka z cytryny i sok z połowy cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Świeży rozmaryn

Przygotowanie

  1. Bataty obierz i pokrój na około 1 cm grube plastry. W dużej misce energicznie wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj plastry batatów i ręcznie wmasuj marynatę, aby równomiernie pokryła każdy plaster. Pozostaw na około 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  2. Rozgrzej grill do 180°C i grilluj plastry batatów pod zamkniętą pokrywą przez około 20 minut, aż staną się miękkie, obracając co kilka minut. Zdejmij bataty z grilla i udekoruj świeżym rozmarynem.
  3. Wskazówka: Doskonale komponuje się z guacamole. Aby je przygotować, rozgnieć w misce widelcem awokado, dodaj 5 pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych. Opcjonalnie dodaj drobno posiekaną kolendrę. Dopraw łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty