Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Gofry kukurydziano-miodowe (bezglutenowe)
W ramach eksperymentu (z ciekawości zamówiłam w młynie inne niż pszenna i żytnia rodzaje mąk), powstały te oto gofry - kukurydziano-ryżowo-ziemniaczane. Są niezwykle chrupiące oraz delikatne. Pieką się fantastycznie i mają piękny złocisty kolor. Po wystudzeniu są nadal chrupkie, nie flaczeją! Podałam je z kremowym sosem jogurtowo-waniliowym - mmmmm. To był strzał w dziesiątkę! Polecam baaaaardzo!
Gofry kukurydziano-miodowe (bezglutenowe)
Składniki (na ok. 28 sztuk maleńkich gofrów, czyli ok. 7 sztuk dużych)
- 80 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 140 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżki płynnego miodu (lub cukru)
- 100 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 220 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej
Sos jogurtowo-waniliowy:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki miodu (lub cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie gofrów
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Odstawić.
- W drugiej misce umieścić wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
- Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Odstawić na ok. 15-25min. do zgęstnienia (wtedy warto rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy).
Sos jogurtowo-waniliowy
- Wszystkie składniki umieścić w miseczce i utrzeć łyżeczką na gładki sos.
- Polewać gofry.
Dodatkowe informacje
Rady dotyczące pieczenia gofrów
- gofrownicę bardzo dobrze rozgrzać
- posmarować ją cienką warstwą oleju (raz, tuż przed rozpoczęciem wypieku gofrów)
- nakładać ciasto np. chochelką i nie rozsmarowywać go (pękają wtedy pęcherzyki białka i gofry po upieczeniu nie są pulchne)
- nie otwierać gofrownicy póki gofry nie będą gotowe (u mnie ok. 9-10 min./porcja gofrów, przy gofrownicy o mocy 1000 W)
- studzić gofry na kratce, nie na talerzu, bo zawilgotnieją
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz