Gofry kukurydziano-miodowe (bezglutenowe)

Gofry kukurydziano-miodowe (bezglutenowe)

W ramach eksperymentu (z ciekawości zamówiłam w młynie inne niż pszenna i żytnia rodzaje mąk), powstały te oto gofry - kukurydziano-ryżowo-ziemniaczane. Są niezwykle chrupiące oraz delikatne. Pieką się fantastycznie i mają piękny złocisty kolor. Po wystudzeniu są nadal chrupkie, nie flaczeją! Podałam je z kremowym sosem jogurtowo-waniliowym - mmmmm. To był strzał w dziesiątkę! Polecam baaaaardzo!

Gofry kukurydziano-miodowe (bezglutenowe)

Bułki mleczne

Składniki (na ok. 28 sztuk maleńkich gofrów, czyli ok. 7 sztuk dużych)

  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżki płynnego miodu (lub cukru)
  • 100 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 220 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej

Sos jogurtowo-waniliowy:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki miodu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie gofrów

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Odstawić.
  2. W drugiej misce umieścić wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  4. Odstawić na ok. 15-25min. do zgęstnienia (wtedy warto rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy).

Sos jogurtowo-waniliowy

  1. Wszystkie składniki umieścić w miseczce i utrzeć łyżeczką na gładki sos.
  2. Polewać gofry.

Dodatkowe informacje

Rady dotyczące pieczenia gofrów

  • gofrownicę bardzo dobrze rozgrzać
  • posmarować ją cienką warstwą oleju (raz, tuż przed rozpoczęciem wypieku gofrów)
  • nakładać ciasto np. chochelką i nie rozsmarowywać go (pękają wtedy pęcherzyki białka i gofry po upieczeniu nie są pulchne)
  • nie otwierać gofrownicy póki gofry nie będą gotowe (u mnie ok. 9-10 min./porcja gofrów, przy gofrownicy o mocy 1000 W)
  • studzić gofry na kratce, nie na talerzu, bo zawilgotnieją
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz