Pieczona gęś z czerwoną kapustą i żurawiną

Pieczona gęś z czerwoną kapustą i żurawiną

Gęś z czerwoną kapustą i żurawiną

Czas:
200 min

Porcje
6

Składniki

  • Gęś:

    • 1 gęś (ok. 4,5 kg)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 2 łyżki oleju
    • 2 jabłka
    • 1 pomarańcza (bio)
    • 1 cebula
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 2 gałązki tymianku
    • 4 gałązki suszonego bylicy

    Czerwona kapusta:

    • 850 g świeżej czerwonej kapusty
    • 2 cebule
    • 40 g smalcu wieprzowego
    • 200 g suszonej żurawiny
    • 150 g borówek z konfitury
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 30 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    • 7 jabłek
    • 2 liście laurowe
    • 4 jagody jałowca
    • 4 goździki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki cukru
    • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Usuń wnętrzności gęsi, odetnij kuper i końcówki skrzydeł. Umyj gęś wewnątrz i na zewnątrz pod zimną wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Obierz cebulę, umyj pomarańczę, seler naciowy i jabłka. Pokrój wszystko na duże kawałki, wymieszaj z tymiankiem i bylicą, a następnie napełnij tym gęś. Zaszyj otwór kuchenną nicią.

  3. Wymieszaj olej z papryką i solą, a następnie posmaruj gęś z każdej strony.

  4. Lekko natłuść naczynie żeliwne (cocotte) i podgrzej je w piekarniku. Umieść gęś w naczyniu i piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) przez około 200 minut. Co jakiś czas polewaj gęś sosem z naczynia. Na ostatnie 30 minut pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka stała się chrupiąca.

  5. W międzyczasie przygotuj czerwoną kapustę. Obierz i posiekaj cebule. Oczyść kapustę i pokrój w paski.

  6. W dużym garnku rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj kapustę i duś przez 5 minut. Dodaj przyprawy, borówki, żurawinę, bulion i wino. Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Umyj jedno jabłko, pokrój na kawałki i dodaj do kapusty. Gotuj kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Pozostałe 6 jabłek umyj, odetnij górną część i wydrąż środek. Napełnij je przygotowaną kapustą, posyp orzechami włoskimi i przykryj odciętymi "czapeczkami".

  9. Po wyjęciu gęsi z piekarnika, piecz nadziewane jabłka przez 10-15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół).

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty