Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Czas:
40 min

Porcje
4

Składniki

Frytki:

  • 600 g ziemniaków o średniej lub dużej zawartości skrobi
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • Sól
  • Słodka papryka w proszku lub czosnek w proszku, opcjonalnie

Sos Joppie:

  • 1 mała cebula
  • 100 g korniszonów
  • 1 świeże jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka stołowa ketchupu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty cayenne
  • 250 ml oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, pokrój je na równomiernie szerokie plastry, a następnie na słupki. Ziemniaki zalej zimną wodą na co najmniej godzinę. Następnie odcedź, dobrze osusz na czystej ściereczce kuchennej.
  2. Przygotuj sos Joppie: posiekaj drobno cebulę i korniszony. Do miski wbij jajko, dodaj musztardę, ketchup, ocet i przyprawy. Polej wszystko olejem. Użyj blendera ZWILLING ENFINIGY miksując na najwyższych obrotach przez kilka chwil. Wmieszaj cebulę i korniszony, ewentualnie dopraw do smaku.
  3. Ziemniaki wymieszaj z olejem, solą i opcjonalnie z papryką lub czosnkiem w proszku.
  4. Ułóż ziemniaki równomiernie w koszu do frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer ZWILLING, dbając o to, aby nie leżały na sobie. Piecz w temperaturze 150°C przez około 10 minut, po czym potrząśnij. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz kolejne 10 minut, również potrząsając w połowie czasu.
  5. Podawaj belgijskie frytki gorące i chrupiące z sosem Joppie.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty