Frittata z batatów, szpinaku i fety

Frittata z batatów, szpinaku i fety

Frittata z batatów, szpinaku i fety

Pyszny przepis, który pozwoli Ci połączyć wszystkie smaki, które tak bardzo kochamy. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną frittatę!

Składniki (4 porcje)

  • 300g batatów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 jaj
  • 180 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 50g bekonu (w kostkach
  • 100g szpinaku baby
  • szczyptka gałki muszkatołowej
  • 100g sera feta

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz bataty i ostrożnie pokrój. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Dodaj jajka, mleko, sól i pieprz do miski i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie składników

  • Krok 2/3

Podgrzej olej na dużej patelni. Dodaj przygotowane wcześniej cebulę, czosnek i bekon. Gdy cebula się zeszkli dodaj szpinak i przypraw gałką muszkatołową. Podsmaż, aż szpinak stanie się delikatny.

Przygotowanie szpinaku

  • Krok 3/3

Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, a następnie wyłóż spód i boki nachodzącymi na siebie kawałkami batatów. Dodaj przygotowany wcześniej szpinak a następnie polej mieszaniną z jajek. Pokrusz ser feta i piecz przez ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika i serwuj!

Przygotowanie frittaty

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut