Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca - oto prawdziwa, francuska zupa cebulowa, przygotowana w jedynym w swoim rodzaju naczyniu - żeliwnym garnku Staub!

Składniki (4 porcje)

  • 1 kg cebuli
  • 10 g pietruszki
  • 1 cytryna
  • 7 ząbków czosnku
  • 100 g sera Gruyère
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • masło klarowane

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Dokładnie posiekaj pietruszkę. Oskrob cytrynę i wymieszaj skórkę z pietruszką. Odstaw na bok w niewielkiej misce. Obierz i dokładnie posiekaj czosnek. Zetrzyj ser Gruyère i odłóż na bok. Posiekaj cienko cebule.

Skórka z cytryny

  • Krok 2/6

Podgrzej masło klarowane w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj tymianek, pokrojoną cebulę, czosnek i liść laurowy. Gotuj na wysokim ogniu ok 5-10 minut lub aż cebula się zeszkli. Zmniejsz ciepło do średniego poziomu i gotuj przez kolejne 10 minut.

Garnek żeliwny Staub

  • Krok 3/6

Dodaj brązowy cukier, sól i pieprz do garnka. Wlej bulion warzywny oraz wino i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut.

Dodanie bulionu

  • Krok 4/6

Rozgrzej piekarnik do ok. 200°C. Wlej zupę do żeliwnego garnka Staub, lub innego, żaroodpornego naczynia. Posyp serem Gruyère i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut, lub do stopienia się i zarumienienia sera.

Do piekarnika

  • Krok 5/6

Pokrój bagietkę. Roztop masło na patelni. Tostuj bagietkę z obu stron na patelni. Dopraw solą.

Tostowanie bagietki

  • Krok 6/6

Wyjmij zupę z piekarnika i posyp mieszaniną pietruszki i skórki z cytryny. Serwuj z tostowaną bagietką. Smacznego!

Wykończenie zupy

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas pieczenia: 10 minut