
Garnek żeliwny okrągły wysoki Staub
Ładowanie...
Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca - oto prawdziwa, francuska zupa cebulowa, przygotowana w jedynym w swoim rodzaju naczyniu - żeliwnym garnku Staub!
Dokładnie posiekaj pietruszkę. Oskrob cytrynę i wymieszaj skórkę z pietruszką. Odstaw na bok w niewielkiej misce. Obierz i dokładnie posiekaj czosnek. Zetrzyj ser Gruyère i odłóż na bok. Posiekaj cienko cebule.
Podgrzej masło klarowane w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj tymianek, pokrojoną cebulę, czosnek i liść laurowy. Gotuj na wysokim ogniu ok 5-10 minut lub aż cebula się zeszkli. Zmniejsz ciepło do średniego poziomu i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj brązowy cukier, sól i pieprz do garnka. Wlej bulion warzywny oraz wino i gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do ok. 200°C. Wlej zupę do żeliwnego garnka Staub, lub innego, żaroodpornego naczynia. Posyp serem Gruyère i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut, lub do stopienia się i zarumienienia sera.
Pokrój bagietkę. Roztop masło na patelni. Tostuj bagietkę z obu stron na patelni. Dopraw solą.
Wyjmij zupę z piekarnika i posyp mieszaniną pietruszki i skórki z cytryny. Serwuj z tostowaną bagietką. Smacznego!
Garnek żeliwny okrągły wysoki Staub