Głęboka patelnia do duszenia z pokrywką Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Focaccia
Focaccia
Focaccia to pyszny, włoski chlebek, który zachwyca swoim bogactwem smaków i możliwością wykorzystania dowolnych składników
Składniki (4 porcje/2 bochenki)
- 600 g mąki pszennej typu 550
- 1/2 łyżeczki soli
- 370 ml letniej wody
- 2 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Trochę soli
- 2–4 gałązki rozmarynu
- 1 słoik czarnych oliwek
- Trochę mąki do ugniatania
- Trochę oliwy na powierzchnię
Przygotowanie
- Krok 1/7
Dokładnie wymieszaj mąkę i sól, dodaj letnią wodę i 4 łyżki oliwy z oliwek i pokruszone drożdże. Krótko ugniataj na gładkie i miękkie ciasto (najlepiej za pomocą nasadki do ciasta na ręcznym blenderze lub robocie kuchennym).
- Krok 2/7
Ciasto odstawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na osiem godzin w temperaturze pokojowej. Trzymając ciasto w misce, pociągnij je do góry i złóż ze wszystkich stron. Powtórz ten proces kilka razy w ciągu następnych ośmiu godzin. Ostatnie składanie ciasta powinno nastąpić około ośmiu godzin przed pieczeniem. Następnie dobrze przykryj ciasto i odstaw na kolejne osiem godzin.
- Krok 3/7
Posyp mąką blat i ułóż na nim ciasto. Przekrój je na pół, ostrożnie złóż i uformuj każdy kawałek w okrągły kształt. (Zrób to, unosząc nieco ciasto ze wszystkich stron pięć do sześciu razy i lekko pociągając je do wewnątrz i delikatnie naciskając). Nie ugniataj już ciasta i staraj się nie wypychać z niego powietrza!
- Krok 4/7
Ciasto ułóż w lekko posypanym mąką naczyniu do duszenia STAUB. Lekko dociśnij, skrop i posmaruj oliwą z oliwek. Palcem delikatnie dociśnij ciasto i rozprowadź je do brzegu naczynia.
- Krok 5/7
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 240 ° C (grzanie góra / dół). Naoliw dłonie i czubkami palców zrób małe wgłębienia w cieście (bez robienia dziur). Skrop oliwą z oliwek, połóż 1-2 garści oliwek na cieście i posyp odrobiną soli morskiej.
- Krok 6/7
Przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 240 ° C przez około 20–25 minut. Zdejmij pokrywkę ok. 5 minut przed końcem pieczenia i posyp rozmarynem.
- Krok 7/7
Wyjmij gotową focaccię z piekarnika. Najlepiej smakuje świeżo upieczona!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy
- Najlepiej przygotować drugi bochenek w tym samym czasie i zapiec bezpośrednio po nim.