Domowy mus jabłkowy

Domowy mus jabłkowy

Domowy mus jabłkowy

Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu mus jabłkowy. Sprawdź, jak łatwo i szybko przyrządzić swój naturalny mus, który będzie idealnym dodatkiem do deserów (i nie tylko). Smacznego!

Składniki (na 4 porcje)

  • 8 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 360 ml wody

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Obierz jabłka. Poćwiartuj je, wytnij środki, a następnie pokrój w dużą kostkę. Dodaj do dużego garnka razem z sokiem z cytryny, cukrem oraz wodą. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Przykryj garnek i zmniejsz temperaturę. Duś przez około 30 minut lub do czasu, gdy jabłka będą delikatne.

  • Krok 2/2

Ściągnij garnek z źródła ciepła. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Przechowuj w hermetycznym słoiczku w lodówce - wytrzyma nawet 2 tygodnie. Idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno z naleśnikami, lodami, serem kozik, a także z kotletami!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 40 minut