Domowy mus jabłkowy

Domowy mus jabłkowy

Domowy mus jabłkowy

Czas:
35 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 kg jabłek (najlepiej słodkich, np. szara reneta)
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru (opcjonalnie, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku zagotuj wodę z sokiem z cytryny, dodaj jabłka i opcjonalnie cukier oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż jabłka zmiękną.
  3. Gdy jabłka będą miękkie, zblenduj je na gładki mus lub rozgnieć widelcem, jeśli wolisz mus z kawałkami owoców.
  4. Mus jabłkowy można podawać na ciepło lub po ostudzeniu, jako dodatek do naleśników, deserów lub samodzielnie.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty