200 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
Sól, pieprz
Kropla soku z cytryny lub octu
Przygotowanie
Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Delikatnie włóż żółtka do miski dodając musztardę.
Zanurz blender ręczny Zwilling Enfinigy w żółtkach i musztardzie, a następnie powoli wlej olej.
Miksuj na najwyższych obrotach, trzymając blender na dnie miski, aż składniki zaczną się łączyć w gładką masę.
Stopniowo podciągaj blender w górę, aby równomiernie wymieszać olej i uzyskać kremowy majonez.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub octu.
Majonez najlepiej jest użyć od razu, ale jeśli planujesz przechowywanie, zamknij go w pojemniku próżniowym (np. Zwilling Fresh & Save) i trzymaj w lodówce do tygodnia. Świetnie smakuje z frytkami!