Domowy majonez

Domowy majonez

Domowy majonez

Czas:
5 min

Porcje
250 g

Składniki

  • 2 świeże żółtka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • Sól, pieprz
  • Kropla soku z cytryny lub octu

Przygotowanie

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Delikatnie włóż żółtka do miski dodając musztardę.
  2. Zanurz blender ręczny Zwilling Enfinigy w żółtkach i musztardzie, a następnie powoli wlej olej.
  3. Miksuj na najwyższych obrotach, trzymając blender na dnie miski, aż składniki zaczną się łączyć w gładką masę.
  4. Stopniowo podciągaj blender w górę, aby równomiernie wymieszać olej i uzyskać kremowy majonez.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny lub octu.
  6. Majonez najlepiej jest użyć od razu, ale jeśli planujesz przechowywanie, zamknij go w pojemniku próżniowym (np. Zwilling Fresh & Save) i trzymaj w lodówce do tygodnia. Świetnie smakuje z frytkami!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty