Domowe tortelloni z ricottą i szpinakiem

Domowe tortelloni z ricottą i szpinakiem

Domowe tortelloni z ricottą i szpinakiem

Nic nie przebije domowego makaronu. Dokładnie takiego, jaki przygotowywała Twoja mama!

Składniki (4 porcje)

  • Na tortelloni
    • 150 g mąki pszennej lub makaronowej
    • 150 g delikatnej kaszy manny z pszenicy durum
    • 3 jajka
    • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
    • 50 g prażonych orzeszków pinii
    • 200 g młodego szpinaku
    • 250 g ricotty
    • 100 g startego Pecorino
    • 2 żółtka
    • Sól, pieprz
  • Dodatki
    • 200 g młodego szpinaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki czerwonego pesto
    • 20 g prażonych orzeszków pini
    • Sól, pieprz
    • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Na ciasto wyrabiaj mąkę, kaszę z pszenicy durum i jajka na gładkie i miękkie ciasto. Uformowuj je w kulkę i odstaw do lodówki dobrze zapakowane w folię spożywczą na około 30 minut.

  • Krok 2/6

Na nadzienie drobno posiekaj orzeszki pinii. Szpinak umyj, dobrze odsącz i drobno posiekaj. Wymieszaj z żółtkami, ricottą i pecorino. Obficie dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 3/6

Ciasto na makaron przekrój na pół i rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe, na lekko posypanej mąką powierzchni za pomocą wałka do ciasta lub maszyny do makaronu.

  • Krok 4/6

Wytnij okręgi o średnicy 6 cm. Posmaruj kółka ciasta niewielką ilością wody i dodaj 1 łyżeczkę nadzienia do środka każdego koła. Złóż kółka ciasta na pół, aby utworzyć półkole i mocno dociśnij po bokach. Ponownie zwilż zewnętrzne końce półkoli niewielką ilością wody i złóż razem, aby nadać tortelloni jego typowy kształt.

  • Krok 5/6

Gotuj tortelloni w garnku z dużą ilością wrzącej i osolonej wody przez ok. 3-4 minuty. Wyjmij i pozostaw do wyschnięcia.

    • Krok 6/6

Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ugotowane tortelloni razem ze szpinakiem i czerwonym pesto. Obficie dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody z gotowania makaronu makaronu. Podawaj posypane orzeszkami pinii.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Każdy, kto chce, może uszlachetnić danie smażonymi krewetkami.