Indukcyjna patelnia granitowa Ballarini Murano
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Domowe tortelloni z ricottą i szpinakiem
Domowe tortelloni z ricottą i szpinakiem
Nic nie przebije domowego makaronu. Dokładnie takiego, jaki przygotowywała Twoja mama!
Składniki (4 porcje)
- Na tortelloni
- 150 g mąki pszennej lub makaronowej
- 150 g delikatnej kaszy manny z pszenicy durum
- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 50 g prażonych orzeszków pinii
- 200 g młodego szpinaku
- 250 g ricotty
- 100 g startego Pecorino
- 2 żółtka
- Sól, pieprz
- Dodatki
- 200 g młodego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki czerwonego pesto
- 20 g prażonych orzeszków pini
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Krok 1/6
Na ciasto wyrabiaj mąkę, kaszę z pszenicy durum i jajka na gładkie i miękkie ciasto. Uformowuj je w kulkę i odstaw do lodówki dobrze zapakowane w folię spożywczą na około 30 minut.
- Krok 2/6
Na nadzienie drobno posiekaj orzeszki pinii. Szpinak umyj, dobrze odsącz i drobno posiekaj. Wymieszaj z żółtkami, ricottą i pecorino. Obficie dopraw solą i pieprzem.
- Krok 3/6
Ciasto na makaron przekrój na pół i rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe, na lekko posypanej mąką powierzchni za pomocą wałka do ciasta lub maszyny do makaronu.
- Krok 4/6
Wytnij okręgi o średnicy 6 cm. Posmaruj kółka ciasta niewielką ilością wody i dodaj 1 łyżeczkę nadzienia do środka każdego koła. Złóż kółka ciasta na pół, aby utworzyć półkole i mocno dociśnij po bokach. Ponownie zwilż zewnętrzne końce półkoli niewielką ilością wody i złóż razem, aby nadać tortelloni jego typowy kształt.
- Krok 5/6
Gotuj tortelloni w garnku z dużą ilością wrzącej i osolonej wody przez ok. 3-4 minuty. Wyjmij i pozostaw do wyschnięcia.
- Krok 6/6
Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ugotowane tortelloni razem ze szpinakiem i czerwonym pesto. Obficie dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody z gotowania makaronu makaronu. Podawaj posypane orzeszkami pinii.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Średni
- Czas przygotowania: 120 min
- Każdy, kto chce, może uszlachetnić danie smażonymi krewetkami.