Domowe tofifee

Domowe tofifee

Lubicie pyszny smak Tofifee? To pyszne nadzienie, odrobina karmelu no i orzeszek w samym środku! Kto lubi ten wie o czym tu mowa. A kto wie o czym mowa, ten szybko, bez problemu zdecyduje się na przetestowanie domowej wersji tej słodkości. Przedstawiamy Wam przepis na domowe tofifee od autorki bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad. Zapraszamy!

Domowe tofifee

Domowe tofifee

Składniki

  • ok 0,5 szklanki masła orzechowego (domowe lub kupne bez dodatków),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • syrop klonowy lub inna substancja słodząca,
  • 1 gorzka czekolada,
  • kilka orzechów laskowych lub migdałów.

Instrukcja

Masło orzechowe podgrzać z olejem kokosowym żeby składniki się wymieszały i dodać do smaku substancji słodzącej. Teraz masę musimy schłodzić w zamrażarce, ale najpierw trzeba ją nałożyć do odpowiednich foremek. Ideałem byłyby nieduże silikonowe foremki. Najlepsza jest silikonowa foremka dlatego, że jest giętka i bez problemu z nich wyjdzie tofifee.. Jeśli mamy już foremki, wkładamy do nich masło orzechowe - tak do 3/4 wysokości, na środku kładziemy orzecha laskowego lub migdała i chowamy wszystko do zamrażalnika na ok 1-2 h (trzeba sprawdzić czy masa jest wystarczająco sztywna). Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy w metalowej lub szklanej misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą i łyżeczką nakładamy płynną czekoladę na środek tofifee. Znów chowamy je do zamrażalnika i czekamy aż czekolada zesztywnieje. Zjadamy je od razu po wyjęciu z zamrażalnika, lub przechowujemy je w jak najniższej temperaturze (zimne miejsce w lodówce lub zamrażalnik - wyjmujemy przed podaniem żeby się rozmroziły).

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska