Domowe gnocchi

Domowe gnocchi

Przygotowanie gnocchi jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Możesz je kupić w sklepie spożywczym lub zrobić w domu. Ale pamiętaj, że gdy zdecydujesz się je kupić, dostaniesz gnocchi z 15 składnikami zamiast 3! Ten przepis jest dowodem, że naprawdę potrzebujesz tylko 3 główne składniki i około 1,5 godziny twojego czasu. Smacznego! :)

Domowe gnocchi

Domowe gnocchi

Składniki

  • 300g ziemniaków, najlepiej używać twardszych o wysokiej zawartości skrobi
  • 300 g mąki włoskiej "00", można również użyć uniwersalnej
  • 1 żółtko jaja
  • Sól

Przygotowanie

  1. Umyj ziemniaki (nie obieraj) pod bieżącą wodą i włóż do garnka.
  2. Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  3. Gdy woda się zagotuje, gotuj ziemniaki przez około 20-25 minut. Po ugotowaniu odłóż na bok, aby ostygły.
  4. Gdy ziemniaki są już zimne, obierz je ze skóry i zmiażdż.
  5. Rozłóż je na papierze pergaminowym (lub drewnianej desce do krojenia) i dopraw solą.
  6. Pozostaw na 10 minut i połóż na nich papierowy ręcznik.
  7. Pchnij delikatnie, aby papierowy ręcznik wyssał nadmiar wody. To zapewni, że ziemniaki będą suche, a gnocchi nie rozpadną się.
  8. Przenieś ziemniaki na drewnianą deskę i wymieszaj z żółtkiem jaja.
  9. Dodawaj mąkę stopniowo i mieszaj, aż otrzymasz gęste ciasto. Jeśli ciasto nadal przykleja się do dłoni, dodaj więcej mąki. Ostatecznie ciasto powinno być średnio twarde po dotknięciu.
  10. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je na rolki o grubości 2 cm. Pokrój na mniejsze kawałki i posyp odrobiną mąki.
  11. Gotuj gnocchi w słonej wodzie przez 4 minuty lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.
  12. Podawaj je z białym kremowym białym sosem, pesto lub włoskim sosem Marinara.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil