Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Domowe gnocchi
Przygotowanie gnocchi jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Możesz je kupić w sklepie spożywczym lub zrobić w domu. Ale pamiętaj, że gdy zdecydujesz się je kupić, dostaniesz gnocchi z 15 składnikami zamiast 3! Ten przepis jest dowodem, że naprawdę potrzebujesz tylko 3 główne składniki i około 1,5 godziny twojego czasu. Smacznego! :)
Domowe gnocchi
Składniki
- 300g ziemniaków, najlepiej używać twardszych o wysokiej zawartości skrobi
- 300 g mąki włoskiej "00", można również użyć uniwersalnej
- 1 żółtko jaja
- Sól
Przygotowanie
- Umyj ziemniaki (nie obieraj) pod bieżącą wodą i włóż do garnka.
- Zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuje, gotuj ziemniaki przez około 20-25 minut. Po ugotowaniu odłóż na bok, aby ostygły.
- Gdy ziemniaki są już zimne, obierz je ze skóry i zmiażdż.
- Rozłóż je na papierze pergaminowym (lub drewnianej desce do krojenia) i dopraw solą.
- Pozostaw na 10 minut i połóż na nich papierowy ręcznik.
- Pchnij delikatnie, aby papierowy ręcznik wyssał nadmiar wody. To zapewni, że ziemniaki będą suche, a gnocchi nie rozpadną się.
- Przenieś ziemniaki na drewnianą deskę i wymieszaj z żółtkiem jaja.
- Dodawaj mąkę stopniowo i mieszaj, aż otrzymasz gęste ciasto. Jeśli ciasto nadal przykleja się do dłoni, dodaj więcej mąki. Ostatecznie ciasto powinno być średnio twarde po dotknięciu.
- Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je na rolki o grubości 2 cm. Pokrój na mniejsze kawałki i posyp odrobiną mąki.
- Gotuj gnocchi w słonej wodzie przez 4 minuty lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Podawaj je z białym kremowym białym sosem, pesto lub włoskim sosem Marinara.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil