Głęboka patelnia do duszenia z pokrywką Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Domowe bułeczki
Domowe bułeczki
Kolejnym pomysłem na niecodzienne wykorzystanie naczynia do duszenia Staub są te pyszne, aromatyczne bułeczki. Smacznego!
Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 210 g wody
- 100 g mleka
- 9 g soli
- 1,5 g świeżych drożdży
- 15 g miodu
- 20 g masła
Przygotowanie
- Krok 1/6
Dokładnie wymieszaj mąkę i sól, dodaj wodę, mleko i pokruszone drożdże. Ugniataj na gładkie i miękkie ciasto z pozostałymi składnikami (najlepiej za pomocą nasadki do ciasta na ręcznym blenderze lub robocie kuchennym).
- Krok 2/6
Ciasto odstawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia: przełóż je do miski, przykryj i odstaw na osiem godzin w temperaturze pokojowej. Następnie, trzymając ciasto w misce, pociągnij je do góry i złóż do środka ze wszystkich stron. W ciągu następnych 8 godzin złóż je jeszcze kilka razy. Ostatni raz powinieneś zrobić to około ośmiu godzin przed pieczeniem. Następnie dokładnie przykryj ciasto i ponownie odstaw na kolejne osiem godzin.
- Krok 3/6
Posyp mąką blat i ułóż na nim ciasto. Ciasto ponownie złóż do wewnątrz ze wszystkich stron i ostrożnie uformuj równomiernie gruby kawałek. Nie ugniataj już ciasta i staraj się nie wypychać z niego powietrza!
- Krok 4/6
Ostrożnie podziel ciasto na 8 (około 90 g) kwadratowych kawałków. Dla każdego elementu: kilkakrotnie pociągnij rogi do wewnątrz i lekko dociśnij. Robiąc to, użyj palców drugiej ręki, aby przytrzymać płaty ciasta na miejscu. Następnie ułóż złożone kawałki ciasta szwem do dołu na powierzchni bez mąki i nadaj im okrągły kształt. Zrób to, zamykając kawałek ciasta w całej dłoni i wciskając palce nieco pod ciasto. Delikatnie naciskając, poruszaj dłonią okrężnymi ruchami, aż ciasto będzie okrągłe i napięte. Przykryj kawałki ciasta ręcznikiem posypanym mąką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 60 minut.
- Krok 5/6
W międzyczasie: Rozgrzej piekarnik z naczyniem do duszenia STAUB do 240 ° C (grzanie górne / dolne).
- Krok 6/6
Ułóż bułki na gorącej brytfannie jak płatki kwiatu. Posyp je odrobiną mąki i piecz pod przykryciem w temperaturze 240 ° C przez około 18–20 minut. Zdejmij pokrywkę około 5 minut przed końcem. Wyjmij brytfannę ze świeżo upieczonymi, złocistobrązowymi bułeczkami i pozwól im ostygnąć na ruszcie piekarnika. Najlepiej zjeść je, gdy są jeszcze ciepłe!!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Średni