Domowe bułeczki

Domowe bułeczki

Domowe bułeczki

Kolejnym pomysłem na niecodzienne wykorzystanie naczynia do duszenia Staub są te pyszne, aromatyczne bułeczki. Smacznego!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 210 g wody
  • 100 g mleka
  • 9 g soli
  • 1,5 g świeżych drożdży
  • 15 g miodu
  • 20 g masła

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Dokładnie wymieszaj mąkę i sól, dodaj wodę, mleko i pokruszone drożdże. Ugniataj na gładkie i miękkie ciasto z pozostałymi składnikami (najlepiej za pomocą nasadki do ciasta na ręcznym blenderze lub robocie kuchennym).

  • Krok 2/6

Ciasto odstawiamy na 24 godziny do wyrośnięcia: przełóż je do miski, przykryj i odstaw na osiem godzin w temperaturze pokojowej. Następnie, trzymając ciasto w misce, pociągnij je do góry i złóż do środka ze wszystkich stron. W ciągu następnych 8 godzin złóż je jeszcze kilka razy. Ostatni raz powinieneś zrobić to około ośmiu godzin przed pieczeniem. Następnie dokładnie przykryj ciasto i ponownie odstaw na kolejne osiem godzin.

  • Krok 3/6

Posyp mąką blat i ułóż na nim ciasto. Ciasto ponownie złóż do wewnątrz ze wszystkich stron i ostrożnie uformuj równomiernie gruby kawałek. Nie ugniataj już ciasta i staraj się nie wypychać z niego powietrza!

  • Krok 4/6

Ostrożnie podziel ciasto na 8 (około 90 g) kwadratowych kawałków. Dla każdego elementu: kilkakrotnie pociągnij rogi do wewnątrz i lekko dociśnij. Robiąc to, użyj palców drugiej ręki, aby przytrzymać płaty ciasta na miejscu. Następnie ułóż złożone kawałki ciasta szwem do dołu na powierzchni bez mąki i nadaj im okrągły kształt. Zrób to, zamykając kawałek ciasta w całej dłoni i wciskając palce nieco pod ciasto. Delikatnie naciskając, poruszaj dłonią okrężnymi ruchami, aż ciasto będzie okrągłe i napięte. Przykryj kawałki ciasta ręcznikiem posypanym mąką i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 60 minut.

  • Krok 5/6

W międzyczasie: Rozgrzej piekarnik z naczyniem do duszenia STAUB do 240 ° C (grzanie górne / dolne).

  • Krok 6/6

Ułóż bułki na gorącej brytfannie jak płatki kwiatu. Posyp je odrobiną mąki i piecz pod przykryciem w temperaturze 240 ° C przez około 18–20 minut. Zdejmij pokrywkę około 5 minut przed końcem. Wyjmij brytfannę ze świeżo upieczonymi, złocistobrązowymi bułeczkami i pozwól im ostygnąć na ruszcie piekarnika. Najlepiej zjeść je, gdy są jeszcze ciepłe!!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni