Dipy i sosy

Dipy i sosy

Dipy i sosy

Dipy i sosy to idealne dodatki do potraw, szczególnie przy spotkaniach z bliskimi. Sprawdź, jak możesz ich zaskoczyć!

Hummus

Składniki

  • 3 puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kolendry
  • 1 łyżka pasty Tahina
  • 200g kwaśniej śmietanki
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Przygotowanie

Najpierw osusz ciecierzycę. W misce zmiksuj ciecierzycę z czosnkiem, kolendrą i pastą Tahina. W międzyczasie dodaj łyżkę śmietany, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Na koniec umieść mieszaninę w misce i posyp drobno posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek. Przypraw solą.

Guacamole

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • ½ wyciśniętej cytryny
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Najpierw przekrój awokado na pół i usuń nasiona. Wyjmij miąższ awokado i zmiażdż je widelcem na drobną pastę. Następnie pokrój pomidory w drobną kostkę o równej wielkości. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek i jogurt. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki i dopraw guacamole solą i pieprzem do smaku.

Twaróg ziołowy

Składniki

  • 250g niskotłuszczowego twarogu
  • 50 ml bitej śmietany
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • ½ pęczka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Najpierw wymieszaj twarożek z bitą śmietaną. Następnie pokrój szczypiorek w cienkie kawałki o równej wielkości. Posiekaj koperek i natkę pietruszki na drobne kawałki. Na koniec wymieszaj poszczególne składniki z twarogiem. Dopraw solą i pieprzem.

Dip pomidorowy

Składniki

  • 200 g serka ziołowego
  • 375 g sera Mozzarella
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 10 liści bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Przede wszystkim mozzarellę należy pokroić na duże kawałki i włożyć do wysokiego pojemnika. Następnie dodaj się serek i obrany wcześniej czosnek. Zmiksuj blenderem. Pokrój suszone pomidory na równe kawałki, włóż je razem z bazylią do dipu i ponownie zmiksuj. Jeśli dip jest zbyt twardy, dodaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania do pożądanej konsystencji. Na koniec przypraw gotowy dip pomidorowy solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy