Czerwona kiszona kapusta z marchewką, dymką, kolendrą i chili

Czerwona kiszona kapusta z marchewką, dymką, kolendrą i chili

Czerwona kiszona kapusta z marchewką, dymką, kolendrą i chili

Czas:
30 min

Porcje
8

Składniki

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 300 g marchewki
  • 100 g dymki
  • 12 g liści kolendry
  • 1 papryczka chili
  • Sól morska lub kamienna (2% wagi warzyw)

Przygotowanie

  1. Poszatkuj czerwoną kapustę na cienkie paski.
  2. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce a dymkę pokrój w cienkie krążki.
  3. W dużej misce wymieszaj posiekane warzywa z solą (2% wagi warzyw), ugniatając je rękami lub tłuczkiem, aż zaczną puszczać sok.
  4. Dodaj liście kolendry oraz papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (w zależności od preferencji ostrości z pestkami lub bez).
  5. Przełóż warzywa partiami do czystego słoja fermentacyjnego, dokładnie ugniatając każdą warstwę, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
  6. Upewnij się, że warzywa są całkowicie zanurzone w soku. Jeśli soku jest za mało, dodaj solankę (2-3% roztwór soli: 2-3 g soli na 100 ml wody).
  7. Umieść obciążnik fermentacyjny na wierzchu warzyw, aby utrzymać je pod powierzchnią płynu i zamknij słoik pokrywką z zaworem.
  8. Pozostaw słoik w ciepłym (18-23°C), ciemnym miejscu na 5-10 dni, aż osiągnie pożądany smak.
  9. Po zakończeniu fermentacji przechowuj w chłodnym miejscu (6-8°C), np. w lodówce.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty