Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Wspaniałe, słodkie połączenie czekolady i gruszek, które przywoła uśmiech na każdej twarzy! Sprawdź, jak przygotować ten prosty, acz niezwykle smaczny deser.

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami

Składniki (na keksówkę 24x10 cm)

  • 100 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl. mleka/wody
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 małych gruszek

Przygotowanie

  1. Masło wrzucić do rondelka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się go.
  2. Następnie dodać cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawić z palnika.
  4. Do "czekolady" dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksować do połączenia się składników.
  5. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  6. Do masy czekoladowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  7. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  8. Wcisnąć w nie całe (umyte i osuszone) gruszki.
  9. Gruszki powinny do siebie przylegać.

Pieczenie

  • Temperatura: 165ºC
  • Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka)
  1. Początkowo studzić w foremce (ok. 15min.), a następnie na kratce.
  2. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz