Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
Wspaniałe, słodkie połączenie czekolady i gruszek, które przywoła uśmiech na każdej twarzy! Sprawdź, jak przygotować ten prosty, acz niezwykle smaczny deser.
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
Składniki (na keksówkę 24x10 cm)
- 100 g masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1/4 szkl. mleka/wody
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 małych gruszek
Przygotowanie
- Masło wrzucić do rondelka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się go.
- Następnie dodać cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawić z palnika.
- Do "czekolady" dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksować do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Do masy czekoladowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Wcisnąć w nie całe (umyte i osuszone) gruszki.
- Gruszki powinny do siebie przylegać.
Pieczenie
- Temperatura: 165ºC
- Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka)
- Początkowo studzić w foremce (ok. 15min.), a następnie na kratce.
- Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz