Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Czarne tagliolini z małżami i pomidorkami koktajlowymi
Czarne tagliolini z małżami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron to klasyczna potrawa, która od lat znana jest w całych Włoszech. Z okazji 130 lat Ballarini, nie mogło jej zabraknąć również i u nas! Oto rzadko wykorzystywany w naszym kraju makaron tagliolini, który prezentujemy w doborowym towarzystwie pysznych małży. Smacznego!
Składniki: 4 porcje
- 4g tuszu z Sepii
- 2 jaja
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 250g mąki
- 600g małży
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli
- 10-12 pomidorów koktajlowych
- 4-5 gałązek pietruszki
- 100 ml białego wina
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 4 gałązki tymianku
- 1 liść laurowy
- 50 g masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na makaron mieszając tusz z sepii z jajami, 1 łyżką oliwy i szczyptą soli. Dodaj mąkę i ugniataj, aż uzyskasz delikatne, miękkie ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 1 godzinę.
W międzyczasie umyj, przytnij i oczyść małże. Odrzuć wszelkie uszkodzone. Obierz szalotkę i czosnek a następnie drobno posiekaj. Przepołów papryczki chilli, oczyść z pestek i pokrój w paski. Umyj i jeśli to konieczne, pokrój pomidorki. Umyj i osusz pietruszkę, oddziel liście i drobno posiekaj.
Podgrzej pozostałą oliwę na sporej patelni, podsmaż szalotki z czosnkiem i chilli do zeszklenia. Dodaj wino i bulion z kurczaka. Dodaj małże razem z pomidorami, tymiankiem i liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia i duś pod słabym ogniem przez około 10 minut. Wymieszaj pietruszkę z masłem i obficie dopraw całość solą i pieprzem
Wyjmij ciasto na makaron i rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć ok. 2 mm. Możesz wykorzystać maszynę do makaronu. Posyp ciasto mąką, rozwałkuj i pokrój w ok. 2 mm paski. Gotuj makaron w osolonej wodzie. Makaron powinien być al dente.
Odcedź makaron, wymieszaj z przygotowanymi małżami i serwuj. Smacznego!