Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Curry z masłem orzechowym
Curry z masłem orzechowym jest prostym daniem, dającym sytość i przy tym bardzo pysznym. Nie potrzeba do niego wielu skomplikowanych składników :)
Curry z masłem orzechowym
Składniki
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- kawałek dyni piżmowej (lub innej) - ok 10 cm,
- 1/2 małego kalafiora,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki masła orzechowego naturalnego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1/2 - 2 łyżki pasty curry (w zależności od tego jakie ostre lubisz), ew. curry w proszku,
- garść orzechów ziemnych,
- sól,
- olej.
Instrukcja
- Obierz marchew, cebulę, dynię. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę pokrój w nieduże skośne kawałki - ok 1 cm. Cebulę w gruba kostkę.
- Kalafiora podziel na różyczki, paprykę, dynię i cukinię w duże kawałki.
- W garnku rozgrzej trochę dobrej jakości oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż.
- Dodaj marchew i również przez jakiś czas przesmażaj, dodaj trochę wody, tak by marchew była zakryta, dodaj kalafiora, masło orzechowe, orzechy oraz pastę curry - na początek zacznij od 1/2 łyżki.
- Po kilku minutach dodaj paprykę oraz dynię i cukinię, posól.
- Zalej całość mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą, w takiej ilości by warzywa były przykryte.
- Gotuj do miękkości, sprawdzając wcześniej czy danie jest wystarczająco ostre, jeśli nie dodaj pastę curry.
- Jedz na gorąco, posypane posiekanymi orzechami i np szczypiorkiem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska