Curry z masłem orzechowym

Curry z masłem orzechowym

Curry z masłem orzechowym jest prostym daniem, dającym sytość i przy tym bardzo pysznym. Nie potrzeba do niego wielu skomplikowanych składników :)

Curry z masłem orzechowym

Curry z masłem orzechowym

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka czerwona,
  • kawałek dyni piżmowej (lub innej) - ok 10 cm,
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła orzechowego naturalnego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1/2 - 2 łyżki pasty curry (w zależności od tego jakie ostre lubisz), ew. curry w proszku,
  • garść orzechów ziemnych,
  • sól,
  • olej.

Instrukcja

  1. Obierz marchew, cebulę, dynię. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę pokrój w nieduże skośne kawałki - ok 1 cm. Cebulę w gruba kostkę.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, paprykę, dynię i cukinię w duże kawałki.
  3. W garnku rozgrzej trochę dobrej jakości oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż.
  4. Dodaj marchew i również przez jakiś czas przesmażaj, dodaj trochę wody, tak by marchew była zakryta, dodaj kalafiora, masło orzechowe, orzechy oraz pastę curry - na początek zacznij od 1/2 łyżki.
  5. Po kilku minutach dodaj paprykę oraz dynię i cukinię, posól.
  6. Zalej całość mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą, w takiej ilości by warzywa były przykryte.
  7. Gotuj do miękkości, sprawdzając wcześniej czy danie jest wystarczająco ostre, jeśli nie dodaj pastę curry.
  8. Jedz na gorąco, posypane posiekanymi orzechami i np szczypiorkiem.

Dodatkowe informacje

Autor: Edyta Stępczyńska