Patelnia granitowa indukcyjna Ballarini Ferrara
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Cukinia z cytrynową ricottą i ziołowym pesto
Cukinia z cytrynową ricottą i ziołowym pesto
Niezwykle lekki i odświeżający posiłek. Pyszna cukinia, podawana z ricottą z nutką cytryny oraz z ziołowym pesto. Idealne na upały!
Składniki (4 porcje)
- 3 cukinie
- 200 g sera ricotta
- 1 cytryna
- 20 g bazylii
- 20 g pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 60 g orzechów laskowych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 100 ml oliwy z oliwek
- Oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie
- Krok 1/5
Cukinie przetnij na pół, a następnie pokrój na kawałki. Posyp solą. Odstaw na ok. 30 minut, aż pozbędą się większości wody.
- Krok 2/5
Wymieszaj ricottę ze skórką z połowy cytryny. Przypraw .solą, pieprzem i skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj
- Krok 3/5
Na patelni podsmaż orzechy laskowe, aż staną się złociste (ok. 5 minut). Odstaw i ostudź je. Zachowaj część bazylii, nieptruszki i orzechów do przystrojenia. Pozostałe orzechy, bazylię, pietruszkę, czosnek, płatki chili, miód, sok z cytryny, pozostałą skórkę z cytryny i 50 ml oliwy włóż do blendera. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Krok 4/5
Przemyj cukinię zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników kuchennych. Podsmaż ją na patelni z pozostałą oliwą.
- Krok 5/5
Na talerzu rozłóż ser ricotta, na nim połóż cukinię, a następnie łyżką nakładaj pesto. Ozdób pozostałą pietruszką, bazylią i orzechami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwe
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas smażenia: 15 minut
- Czas oczekiwania: 30 minut