Cukinia z cytrynową ricottą i ziołowym pesto

Cukinia z cytrynową ricottą i ziołowym pesto

Cukinia z cytrynową ricottą i ziołowym pesto

Niezwykle lekki i odświeżający posiłek. Pyszna cukinia, podawana z ricottą z nutką cytryny oraz z ziołowym pesto. Idealne na upały!

Składniki (4 porcje)

  • 3 cukinie
  • 200 g sera ricotta
  • 1 cytryna
  • 20 g bazylii
  • 20 g pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Cukinie przetnij na pół, a następnie pokrój na kawałki. Posyp solą. Odstaw na ok. 30 minut, aż pozbędą się większości wody.

  • Krok 2/5

Wymieszaj ricottę ze skórką z połowy cytryny. Przypraw .solą, pieprzem i skrop oliwą. Dokładnie wymieszaj

  • Krok 3/5

Na patelni podsmaż orzechy laskowe, aż staną się złociste (ok. 5 minut). Odstaw i ostudź je. Zachowaj część bazylii, nieptruszki i orzechów do przystrojenia. Pozostałe orzechy, bazylię, pietruszkę, czosnek, płatki chili, miód, sok z cytryny, pozostałą skórkę z cytryny i 50 ml oliwy włóż do blendera. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Krok 4/5

Przemyj cukinię zimną wodą i osusz przy pomocy ręczników kuchennych. Podsmaż ją na patelni z pozostałą oliwą.

  • Krok 5/5

Na talerzu rozłóż ser ricotta, na nim połóż cukinię, a następnie łyżką nakładaj pesto. Ozdób pozostałą pietruszką, bazylią i orzechami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas smażenia: 15 minut
  • Czas oczekiwania: 30 minut