Miska okrągła Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
Czas:
60 min
Porcje
8
Składniki
Ciasto:
- 150 g białej czekolady
- 150 g masła
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 1 laska wanilii
- Sok z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej (typ 405)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa z serka śmietankowego:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 200 g naturalnego serka śmietankowego
- 250 g truskawek
- 2-3 łyżki likieru truskawkowego, według uznania
Dodatkowo:
- Masło do wysmarowania formy
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg). Formę do zapiekania (np. 27 x 20 cm) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Białą czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Jajka ubij w misce, stopniowo dodając cukier razem z ziarnami z wnętrza laski wanilii, aż cukier się rozpuści i masa stanie się gęsta i kremowa. Dodaj sok z cytryny.
- Powoli wmieszaj roztopioną masę czekoladowo-maślaną. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 25-30 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę z serka śmietankowego: ubij miękkie masło z cukrem pudrem, a na końcu wmieszaj serek śmietankowy. Schłodź do momentu użycia.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
- Truskawki umyj, oczyść i przekrój na połówki. Na ostudzonym cieście rozprowadź równomiernie masę serkową, a na niej ułóż dekoracyjnie połówki truskawek. Jeśli chcesz, skrop likierem truskawkowym. Posyp pozostałymi posiekanymi orzechami pistacjowymi.
- Pokrój ciasto na kawałki i podawaj.
Wskazówka: Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe; jeśli nie, piecz kilka minut dłużej. Jeśli zostaną ci truskawki, możesz je przechować w próżniowym pojemniku ZWILLING FRESH & SAVE, aby zachowały świeżość.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy
Powiązane produkty
Miska z dwoma uchwytami Staub
Duża forma do pieczenia Staub
Forma do muffinek Zwilling Dolce
Forma do pieczenia pizzy Ballarini Patisserie
Klasyczna, okrągła forma do pieczenia ciast Ballarini Patisserie
Kwadratowa forma do wypieków Ballarini Patisserie
Okrągła głęboka forma do pieczenia Ballarini Patisserie