Churros z frytkownicy beztłuszczowej

Churros z frytkownicy beztłuszczowej

Churros z frytkownicy beztłuszczowej

Czas:
60 min

Porcje
24

Składniki

    • 125 ml wody
    • 50 g masła
    • Szczypta soli
    • 100 g mąki pszennej (typ 405)
    • 2 jajka

Dodatkowo:

    • Papier do pieczenia
    • Drewniane patyczki
    • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 50 g cukru
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Wyłóż ruszt frytkownicy beztłuszczowej papierem do pieczenia. Delikatnie przekłuj papier w kilku miejscach za pomocą drewnianego patyczka, aby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza.
  2. W małym garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj mąkę na raz do gorącej mieszanki. Natychmiast wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto, następnie podgrzewaj przez około 1 minutę, ciągle mieszając, aż na dnie garnka utworzy się cienka warstwa ciasta. Następnie przełóż ciasto do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Dodawaj po jednym jajku do ciasta, miksując mikserem ręcznym z końcówkami do zagniatania na najwyższych obrotach. Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jest błyszczące i tworzy szczyty na końcówkach miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdy.
  4. Wyciskaj ciasto w około 8-centymetrowe paski na ruszt frytkownicy, zachowując odstępy między nimi. Piecz churros w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut na złoty kolor.
  5. Piecz pozostałe churros w ten sam sposób. W międzyczasie wymieszaj cukier z cynamonem. Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej.
  6. Gotowe churros od razu obtocz w mieszance cukru i cynamonu.
  7. Przelej roztopioną czekoladę do podgrzanej filiżanki i zanurzaj w niej churros przed spożyciem.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty