Chrupiące szaszłyki z kurczaka z szafranowym spaghetti warzywnym

Chrupiące szaszłyki z kurczaka z szafranowym spaghetti warzywnym

Chrupiące szaszłyki z kurczaka z szafranowym spaghetti warzywnym

Czas:
45 min

Porcje
4

Składniki

  • 8 filetów z piersi kurczaka (polędwiczki)
  • Mąka do obtoczenia
  • 2 żółtka
  • Niesłodzone płatki kukurydziane, drobno pokruszone
  • 800 g ugotowanego spaghetti
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 ml mleka
  • 50 ml śmietany
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • Skrobia ziemniaczana do zagęszczenia
  • Olej słonecznikowy do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Szafran
  • Świeża bazylia

Przygotowanie

  1. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Filety z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Obtocz kolejno w mące, żółtku i drobno pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  3. Smaż panierowane filety na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
  4. Marchewkę i seler obierz, pokrój w plastry o grubości 1 cm, a następnie w drobną kostkę. Paprykę oczyść z nasion i również pokrój w drobną kostkę.
  5. Podsmaż warzywa z dodatkiem szafranu na oleju słonecznikowym. Dodaj mleko, śmietanę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i zagęść skrobią ziemniaczaną. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  6. Podawaj kurczaka z szafranowym spaghetti warzywnym.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty