Garnek żeliwny okrągły wysoki Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
Jeśli szukasz zdrowego pieczywa - najlepiej przygotować swój własny chleb. Prosty przepis na chleb, który zachwyci każdego. Smacznego! :-)
Chleb "radosny" (pszenno-orkiszowy na zakwasie)
Zaczyn (nastawiamy 8-12 h wcześniej)
- 60 g aktywnego zakwasu żytniego
- 60 g wody
- 60 g mąki 00 (Manitoba)
- Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i zostawić na kuchenny blacie (w temperaturze pokojowej) na noc.
- Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy należy umieścić łyżkę zaczynu w misce ciepłej wody - powinien pływać na jej powierzchni.
- Jeśli opada na dno, należy go odstawić na dłuższe wyrastanie i sprawdzać co pół godziny.
Ciasto właściwe
- 350 ml wody w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki 00 (Manitoba)
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki pszennej razowej
- cały zaczyn
- 1,5 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki wody
- ok. 1/4 łyżeczki świeżych drożdży, jeśli zakwas jest słaby
Zaczyn przygotowanie
- Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i zostawić na kuchenny blacie (w temperaturze pokojowej) na noc.
- Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy należy umieścić łyżkę zaczynu w misce ciepłej wody - powinien pływać na jej powierzchni.
- Jeśli opada na dno, należy go odstawić na dłuższe wyrastanie i sprawdzać co pół godziny.
Ciasto właściwe przygotowanie
- Wszystkie składniki, poza solą, umieścić w misie i wyrobić (robię to robotem planetarnym z hakiem) ok. 5 min. na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Następnie odstawić przykrytą ściereczką miskę na ok. 20 min. (następuje tzw. autoliza).
- Po tym czasie posypać ciasto chlebowe solą i polać 1,5 łyżeczki wody (sól lepiej się rozprowadzi).
- Zagniatać ciasto ok. 8-10 min. na średniej prędkości robota.
- Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 3-4h w zależności od temperatury pomieszczenia).
- Podczas wyrastania składać w misce (nie na blacie kuchennym) dwa razy co 45 min.
- W międzyczasie przygotować koszyk do wyrastania (lub durszlak o średnicy zbliżonej do średnicy garnka wyłożony ściereczką* i posypany mąką bezglutenową - wtedy chleb się nie przyklei).
- Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blat kuchenny, złożyć i uformować bochenek.
- Przełożyć bochenek do koszyka i pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia (ok. 1-1,5h).
- Na czas nagrzewania garnka wsadzić wyrośnięty chleb do lodówki - trzeba wstawić go w dobrym momencie, aby nie przerósł ;)
- Garnek żeliwny wraz z pokrywką nagrzewać ok. 50 min. w temperaturze 240ºC.
- Ostrożnie zdjąć gorącą pokrywę, przerzucić chleb, można naciąć (ja lubię jak chleb sam pęka), przykryć i wstawić do piekarnika.
- *wersja najprostsza, szczególnie przydatna, gdy pracujemy z rzadkim ciastem chlebowym o dużej hydracji: można też wyłożyć miskę papierem do pieczenia, a gdy nadejdzie moment wypieku przełożyć chleb wraz z papierem do garnka (już nie przerzucać, bo chleb się odklei).
Dodatkowe informacje
- Pieczenie:
- Temperatura: 240ºC
- Czas: pierwsze 25 min. piec pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i dopiekać do pożądanego koloru skórki (u mnie. ok. 10 min.)
- Upieczony chleb przestudzić na kratce przykryty ściereczką. Kroić całkowicie wystudzony chleb.
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz