Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Jeśli szukasz zdrowego pieczywa - najlepiej przygotować swój własny chleb. Prosty przepis na chleb, który zachwyci każdego. Smacznego! :-)

Chleb "radosny" (pszenno-orkiszowy na zakwasie)

CHleb pszenno-orkiszowy

Zaczyn (nastawiamy 8-12 h wcześniej)

  • 60 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 60 g wody
  • 60 g mąki 00 (Manitoba)
  • Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i zostawić na kuchenny blacie (w temperaturze pokojowej) na noc.
  • Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy należy umieścić łyżkę zaczynu w misce ciepłej wody - powinien pływać na jej powierzchni.
  • Jeśli opada na dno, należy go odstawić na dłuższe wyrastanie i sprawdzać co pół godziny.

Ciasto właściwe

  • 350 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 200 g mąki 00 (Manitoba)
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • cały zaczyn
  • 1,5 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki wody
  • ok. 1/4 łyżeczki świeżych drożdży, jeśli zakwas jest słaby

Zaczyn przygotowanie

  1. Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i zostawić na kuchenny blacie (w temperaturze pokojowej) na noc.
  2. Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy należy umieścić łyżkę zaczynu w misce ciepłej wody - powinien pływać na jej powierzchni.
  3. Jeśli opada na dno, należy go odstawić na dłuższe wyrastanie i sprawdzać co pół godziny.

Ciasto właściwe przygotowanie

  1. Wszystkie składniki, poza solą, umieścić w misie i wyrobić (robię to robotem planetarnym z hakiem) ok. 5 min. na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  2. Następnie odstawić przykrytą ściereczką miskę na ok. 20 min. (następuje tzw. autoliza).
  3. Po tym czasie posypać ciasto chlebowe solą i polać 1,5 łyżeczki wody (sól lepiej się rozprowadzi).
  4. Zagniatać ciasto ok. 8-10 min. na średniej prędkości robota.
  5. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 3-4h w zależności od temperatury pomieszczenia).
  6. Podczas wyrastania składać w misce (nie na blacie kuchennym) dwa razy co 45 min.
  7. W międzyczasie przygotować koszyk do wyrastania (lub durszlak o średnicy zbliżonej do średnicy garnka wyłożony ściereczką* i posypany mąką bezglutenową - wtedy chleb się nie przyklei).
  8. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na blat kuchenny, złożyć i uformować bochenek.
  9. Przełożyć bochenek do koszyka i pozostawić do ostatecznego wyrośnięcia (ok. 1-1,5h).
  10. Na czas nagrzewania garnka wsadzić wyrośnięty chleb do lodówki - trzeba wstawić go w dobrym momencie, aby nie przerósł ;)
  11. Garnek żeliwny wraz z pokrywką nagrzewać ok. 50 min. w temperaturze 240ºC.
  12. Ostrożnie zdjąć gorącą pokrywę, przerzucić chleb, można naciąć (ja lubię jak chleb sam pęka), przykryć i wstawić do piekarnika.
  13. *wersja najprostsza, szczególnie przydatna, gdy pracujemy z rzadkim ciastem chlebowym o dużej hydracji: można też wyłożyć miskę papierem do pieczenia, a gdy nadejdzie moment wypieku przełożyć chleb wraz z papierem do garnka (już nie przerzucać, bo chleb się odklei).

Dodatkowe informacje

  • Pieczenie:
    • Temperatura: 240ºC
    • Czas: pierwsze 25 min. piec pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i dopiekać do pożądanego koloru skórki (u mnie. ok. 10 min.)
  • Upieczony chleb przestudzić na kratce przykryty ściereczką. Kroić całkowicie wystudzony chleb.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz