Chleb owocowy z orzechami

Chleb owocowy z orzechami

Chleb owocowy z orzechami

Pyszny chleb, który pozwoli Ci poczuć świąteczny klimat. Niesamowity smak i aromat, który zachwyci wszystkich gości.

Składniki (chleb o wymiarach 11x25 cm)

  • 300 g suszonych owoców (np. Morele, figi, żurawina, daktyle)
  • 200 g orzechów według uznania (np. Orzechy laskowe, brazylijskie, pekan, włoskie)
  • 450 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej (typ 550)
  • 20 g soli
  • Masło i mąka do formy
  • Mąka do ugniatania

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Suszone owoce pokrój w drobną kostkę. Przełóż wybrane orzechy na patelnię i krótko podpiecz, a następnie z grubsza posiekaj. Dodaj letnią wodę do miski. Pokrusz drożdże w wodzie, mieszając, aż się rozpuszczą.

  • Krok 2/4

Wymieszaj mąkę i sól razem. Stopniowo dodawaj niewielkie ilości do wody z drożdżami, używając haka do ciasta na ręcznym blenderze, aby dobrze zagnieść ciasto. Teraz dodaj pokrojone w kostkę suszone owoce i posiekane orzechy i dokładnie ugnieć ciasto. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

  • Krok 3/4

W międzyczasie nasmaruj formę do chleba i posyp mąką. Blat posyp mąką. Użyj tego, aby uformować wyrośnięte ciasto w kulkę przed włożeniem do formy do bochenka. Ponownie przykryj ciasto i odstaw na kolejne 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C (180 ° C z termoobiegiem).

  • Krok 4/4

Piecz chleb na dolnej półce przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie na kwadrans. Przełóż bochenek na kratkę do ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy