Chipsy warzywne z dipem śmietanowym

Chipsy warzywne z dipem śmietanowym

Chipsy warzywne z dipem śmietanowym

Czas:
15 min

Porcje
2

Składniki

  • 250 g warzyw (np. ziemniak, słodki ziemniak, marchewka, papryka, burak)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • Pieprz, sól, cukier do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 250 g chudego twarogu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Oczyść, umyj i obierz marchewkę, ziemniaki, buraki. Pokrój wszystkie warzywa w cienkie plasterki lub paseczki. Dopraw je kolendrą, solą i pieprzem, polej olejem i dobrze wymieszaj.
  2. Umieść chipsy warzywne we Frytkownicy Zwilling. Piecz w programie „Frytki” (200 °C), w zależności od grubości plasterków, przez ok. 8-10 minut, aż będą chrupiące.
  3. W międzyczasie, przygotuj dip śmietanowy. Obierz i posiekaj czosnek, umyj i potnij szczypiorek. Wymieszaj je ze śmietaną, twarogiem, octem, sokiem z cytryny i cukrem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Dip podawaj z ciepłymi chipsami warzywnymi.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty