Chipsy pomidorowe z frytkownicy beztłuszczowej

Chipsy pomidorowe z frytkownicy beztłuszczowej

Chipsy pomidorowe z frytkownicy beztłuszczowej

Czas:
20 min

Porcje
2

Składniki

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj pomidory, osusz je i usuń szypułki.
  2. Pokrój pomidory na równe, cienkie plasterki. Aby pestki pozostały w środku, kroj pomidory tak, aby szypułka była skierowana na boki.
  3. Ułóż plasterki pomidorów na desce do krojenia i delikatnie posmaruj je z obu stron oliwą z oliwek. Następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Rozłóż plasterki pomidorów w koszu frytkownicy beztłuszczowej, tak aby nie nachodziły na siebie.
  5. Piecz w temperaturze 200°C przez około 8-12 minut, w zależności od grubości plasterków, aż staną się chrupiące.
  6. Wyjmij chipsy z frytkownicy, spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze na ciepło.
  7. Pozostaw do ostygnięcia i ciesz się smakiem!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty