Carpaccio z buraków i jabłek z dressingiem pomarańczowym i prażonymi orzechami

Carpaccio z buraków i jabłek z dressingiem pomarańczowym i prażonymi orzechami

Carpaccio z buraków i jabłek z dressingiem pomarańczowym i prażonymi orzechami

Czas:
50 min

Porcje
4

Składniki

  • Orzechy włoskie w karmelu:

    • 40 g cukru
    • 1 łyżka wody
    • 100 g orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka masła

    Carpaccio:

    • 2-3 ugotowane buraki (każdy około 125 g)
    • 4 czerwone jabłka o podobnej wielkości
    • Sok z ½ cytryny

    Dressing pomarańczowy:

    • 1 niepryskana pomarańcza
    • 100 ml oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1-2 łyżeczki płynnego miodu
    • 1 czubata łyżeczka musztardy średnio ostrej
    • Sól i pieprz do smaku

    Dodatki:

    • 20 g umytej rukoli (lub roszponki)
    • 30 g płatków parmezanu

Przygotowanie

  • Orzechy włoskie w karmelu:
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • W rondlu podgrzewaj cukier z wodą, aż woda całkowicie odparuje, a cukier zacznie się lekko karmelizować.
  • Zmniejsz ogień i dodaj orzechy włoskie, mieszając, aż pokryją się złotym karmelem.
  • Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Rozłóż orzechy na przygotowanej blasze, tak aby nie stykały się ze sobą, i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu grubo posiekaj orzechy.
  1. Carpaccio:

  2. Wyciśnij sok z połowy cytryny do miski i dopełnij wodą.
  3. Umyj jabłka. Jeśli chcesz, usuń gniazda nasienne za pomocą wykrawacza lub pokrój jabłka na cienkie plasterki, omijając gniazda nasienne, używając mandoliny lub ostrego noża.
  4. Plasterki jabłka od razu zanurzaj w wodzie z cytryną, aby nie ściemniały.
  5. Ugotowane buraki pokrój na bardzo cienkie plasterki.
  6. Dressing pomarańczowy:

  7. Umyj dokładnie pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  8. Wymieszaj sok i skórkę z olejem rzepakowym, octem jabłkowym, miodem, musztardą oraz solą i pieprzem do smaku.
  9. Całość dokładnie zmiksuj, aby uzyskać jednolitą emulsję.
  10. Podanie:

  11. Odsącz plasterki jabłka z wody cytrynowej i osusz je delikatnie.
  12. Na talerzach układaj na przemian plasterki jabłka i buraka, lekko je nakładając na siebie.
  13. Udekoruj rukolą i skrop obficie dressingiem pomarańczowym.
  14. Posyp prażonymi orzechami włoskimi i płatkami parmezanu.
  15. Podawaj od razu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty