Carbonara z brukselką

Carbonara z brukselką

Carbonara z brukselką

Klasyczne potrawy w niecodziennym wydaniu? Tak, proszę! Oto nasza wariacja na temat pysznej, włoskiej carbonary - carbonara z brukselką!

Składniki (na 4 porcje)

  • 300g brukselki
  • 400g fettuccine
  • 30g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 200g bekonu (pokrojonego w kostkę)
  • 8 żółtek
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka do przyozdobienia

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Weź duży garnek i wlej do niego wodę. Posól ją i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i gotuj przez ok. 8 minut (aż będzie Al Dente). W międzyczasie oczyść i obierz brukselkę, a następnie pokrój w połówki

Krojenie brukselki

  • Krok 2/5

Wyjmij makaron z garnka, a następnie do gotującej się wody dodaj brukselki i gotuj prez ok. 3-5 minut.

Gotowanie wody

  • Krok 3/5

Wyjmij brukselkę, pozostaw wodę w garnku i odstaw go na bok. Brukselkę dokładnie osusz.

Osuszanie brukselki

  • Krok 4/5

Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj miód i brukselkę. Przypraw solą oraz pieprzem. Podsmaż przez ok. 5 minut (Sauté), następnie odstaw na bok

Podsmażanie brukselki

  • Krok 5/5

Dodaj pokrojony bekon do patelni i smaż aż stanie się chrupki. Zetrzyj parmezan. Dodaj makaron, odrobinę pozostałej wody, parmezan i żółtka jaj. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Serwus z brukselką i dodatkiem pietruszki oraz tartego parmezanu. Smacznego!

Doprawianie makaronu Serwowanie carbonary

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 35 minut