Burger z grilla

Burger z grilla

Grillowanie kiełbasek to klasyka każdego, polskiego grilla, nawet dzieci mogą to zrobić :) Więc jeśli chcesz zaimponować swoim gościom na imprezie z grillem, zaserwuj im coś niezapomnianego, jak na przykład dobry, soczysty burger :) Osobiście lubię go przyrządzać, ponieważ jest bardzo łatwy do przygotowania i potrzebuje tylko 6 minut na grillu. Smacznego! :)

Burger z grilla

Burger z grilla

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego, 4 porcje (70% mięsa wołowego i 30% wieprzowiny to dobre połączenie)
  • 2 łyżki sosu Worchester
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 4 łyżki musztardy Dijon (lub jakiejkolwiek innej ostrej musztardy)
  • 4 plasterki żółtego sera (na przykład cheddar)
  • Do serwowania: 4 bułeczki burgerowe, pokrojone pomidory, ogórki kiszone, liście sałaty, musztarda, ketchup, majonez (lub jakikolwiek inny z ulubionych dodatków do burgera)

Przygotowanie

  1. Zmieszaj mięso mielone z sosem Worchester i dopraw solą i pieprzem.
  2. Podziel mięso na 4 równe kulki, a następnie spłaszcz je na kształt burgera.
  3. Podgrzej grill do 150 ° C. Po umieszczeniu mięsa na ruszcie mięso powinno skwierczeć.
  4. Ponadto, jeśli nie masz grilla z pokrywką, będziesz potrzebować metalowej lub szklanej miski, aby przykryć mięso podczas grillowania.
  5. Gdy grill już się rozgrzeje, umieść mięso na ruszcie i przykryj pokrywą (lub przygotowaną miską).
  6. Grilluj przez 2 minuty, a następnie obróć mięso. Posmaruj wierzch każdego hamburgera 1/2 łyżki musztardy Dijon, przykryj pokrywką i grilluj przez 2 minuty.
  7. Jeszcze raz obróć hamburgery, posmaruj górę musztardą i na każdym z nich połóż kawałek sera.
  8. Przykryj pokrywką i grilluj jeszcze przez 2 minuty.
  9. Podawaj hamburgery natychmiast po zdjęciu z grilla :)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil