Buraczki konserwowe

Buraczki konserwowe

Buraczki konserwowe

Czas:
1 h

Porcje
6

Składniki

  • 3 kg buraków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 7 goździków
  • 7 ziaren pieprzu
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj zalewę.
  2. Buraki ugotuj, obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i posól bardzo. Warzywa zalej zalewą i całość odstaw na 24 godziny.
  3. Wyparz słoiki wraz z pokrywkami. Następnie, napełnij je startymi buraczkami, zakręć szczelnie i zapasteryzuj w garnku z gotującą się wodą.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty