Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Bułki mleczne
Delikatne, puszyste i lekkie bułki śniadaniowe. Do podania z dżemem, miodem, ale również na wytrawnie. Chrupiąca skorupka ryżowa dodaje im charakteru. Polecam!
Bułki mleczne
Składniki (na około 10 sztuk)
Rozczyn
- 125 ml ciepłego mleka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Ciasto właściwe:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
Smarowidło na skorupkę
- 5 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/3 szkl. mąki ryżowej
- 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 40 ml wody
Przygotowanie rozczynu
- Wszystkie produkty wymieszać i odstawić do rozpoczęcia wyrastania.
- Gdy rozczyn "ruszy" dodać do niego produkty na ciasto właściwe
Przygotowanie ciasta
- Całość wyrabiać ok. 15-17 min. aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie odchodzić od ręki/haka.
- Pozostawić do wyrośnięcia/podwojenia objętości.
- Ciasto wyłożyć na blat i uformować wałek.
- Podzielić na 10 części.
- Z każdej formować kulkę i umieszczać w natłuszczonym naczyniu.
Przygotowanie smarowidła
- Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 min. do napęcznienia.
- Smarować bułki.
Dodatkowe informacje
- Pieczenie:
- Temperatura: 175ºC
- Czas: 1h 10min
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz