Bułeczki burgerowe z batatów

Bułeczki burgerowe z batatów

Bułeczki burgerowe z batatów

Czas:
50 min

Porcje
8

Składniki

  • 450 g batatów
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 50 ml mleka (ciepłego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
  • Sezam lub inne nasiona do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie składników:
  2. Bataty:

    • Ugotuj obrane bataty do miękkości, zblenduj na puree i ostudź.
  3. Ciasto:

    • Wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj puree, masło, jedno jajko i mleko.
    • Zagnieć ciasto do gładkości i odstaw na godzinę, aż wyrośnie.
  4. Formowanie bułek:

    • Uformuj 8 bułeczek, połóż na blaszce i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczenie:

    • Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i piecz 20-25 minut w 180°C (góra-dół).

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty