Świąteczny crumble z jabłkami i cynamonem

 Świąteczny crumble z jabłkami i cynamonem

Świąteczny crumble z jabłkami i cynamonem

Czas:
45 min

Porcje
6-8

Składniki

  • 5 jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Na kruszonkę:
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wymieszaj jabłka z rodzynkami, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym i cynamonem.
  2. W misce połącz zimne masło, masę marcepanową, cukier, mąkę i cynamon, a następnie rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę masłem, przełóż do niej jabłka, a na wierzch równomiernie rozsyp kruszonkę. Piecz przez 25–30 minut, aż kruszonka się zarumieni.
  4. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty