Woki

  • 1

Woki

Woki: Wielozadanione naczynia do Twojej kuchni

 

Jeśli lubisz gotować dania kuchni azjatyckiej, dobrze zaopatrzyć się w wysokiej jakości wok. Woki lub patelnie do smażenia, jak się je również nazywa, to prawdziwe multitalenty w kuchni i można ich używać na wiele sposobów. Na przykład istnieją tak zwane patelnie do woka z jednym uchwytem, ​​woki z dwoma uchwytami lub bez.

Decydując się na zakup woka, należy kierować się własnymi upodobaniami. Kształt woka jest jednak mniej ważny niż rodzaj kuchenki i materiał, z którego jest wykonany. Na przykład, jeśli gotujesz na kuchence gazowej, bardzo odpowiedni jest wok z okrągłą podstawą. Najlepiej byłoby umieścić stojący pierścień między płomieniem gazowym a wokiem, aby wok stał bezpiecznie, a materiał był chroniony. W przypadku klasycznej kuchenki elektrycznej dostępne są również modele z dodatkowym spłaszczeniem woka.

Jednak podczas używania woka wykonanego ze stali węglowej, blachy stalowej lub aluminium na kuchence elektrycznej należy mieć świadomość, że materiał może się z czasem wypaczać, dlatego lepiej jest używać naczyń wykonanych z żeliwa lub stali nierdzewnej. W naszym sklepie internetowym znajdziesz woki i patelnie do smażenia wykonane z różnych materiałów i w różnych rozmiarach - na każdą potrzebę.

 

Jakie są cechy wyróżniające woki?

 

Kształt woków wyróżnia się wysokimi ścianami bocznymi. Powierzchnia smażenia bardzo szybko się nagrzewa, a ściany zewnętrzne mają niższą temperaturę. Pozwala to na przykład na przechowywanie gotowego smażonego jedzenia na bocznych krawędziach, podczas gdy inne składniki w środku są obsmażane. Alternatywnie możesz również wyjąć gotowe smażone jedzenie z woka i na koniec ponownie wymieszać w woku.

 

Do czego służą woki?

 

Woki używane są w kuchni azjatyckiej do różnych metod gotowania. Za ich pomocą można na przykład smażyć, gotować, dusić, smażyć na głębokim tłuszczu, gotować na parze lub wędzić.

Najbardziej znaną i najpopularniejszą metodą gotowania jest smażenie z mieszaniem mięsa, warzyw i gotowanego ryżu lub makaronu, przy czym składniki smażone są w kolejności ich czasu gotowania. Z reguły najpierw mięso, potem warzywa, a potem ryż lub makaron.

Woki mogą być również używane jako garnek do gotowania. Jednak podczas gotowania upewnij się, że płyn pozostaje poniżej temperatury wrzenia, w przeciwnym razie będzie zbyt mocno bulgotać. Ponadto woki nadają się również do duszenia, dzięki czemu czas duszenia jest krótszy w porównaniu z tradycyjnym garnkiem do gotowania. Podczas smażenia na głębokim tłuszczu można gotować mięso, ryby lub warzywa na pływającym tłuszczu, jednak upewnij się, że Twój wok stoi stabilnie. Do palenia lub gotowania na parze potrzebne będą również dodatkowe przystawki. Odkryj nie tylko wysokiej jakości woki, ale także pasujące akcesoria kuchenne w sklepie internetowym ZWILLING.